Eko i bio niekoniecznie eko i bio!

Dzisiejszy świat przepełniony jest żywnością wysokoprzetwożoną, konserwantami, sztucznymi dodatkami i chemicznymi ulepszaczami. Tego typu produkty nie są zdrowe dla ludzkiego organizmu, mogą powodować alergie, choroby żołądka, raka, czy wrzody. Dlatego, każdego dnia coraz więcej osób wybiera zdrową żywność oraz żywność eko. Należy jednak wiedzieć, że nie wszystkie produkty, zachwalane jako zdrowe lub eko, takie są. Warto czytać etykiety i opakowania, aby zorientować się czy do naszych ulubionych przekąsek nie są dodawane jakieś ulepszacze czy konserwanty. Owoce, warzywa i nasiona powinno się kupować na bazarkach i targowiskach, a nie w hipermarketach i dyskontach spożywczych. Mleko i jaja również. Wtedy mamy o wiele większe szanse kupić produkty z bezpiecznych upraw, na których nie stosuje się pestycydów czy innych oprysków. Do zdrowej żywności zaliczyć też trzeba wodę mineralną i soki, ale tylko takie, bez dodatku cukru. Uważać należy na hasła reklamowe, które rekomendują niektóre produkty jako zdrowe i niesłodzone – okazuje się, że niektóre z nich wcale korzystnie na nasze zdrowie nie działają.

Witaj! Nazywam się Eliza Jackowska i jestem lekarzem w internistą. Prowadzenie bloga to jedna w wielu moich pasji. Bardzo lubię się dzielić informacjami zdobytymi w pracy. Wpisy jakie tutaj się pojawiają dotyczą ciekawostek ze świata medycyny. Mam nadzieję, że spodoba Ci się forma mojego bloga i zostaniesz stałym czytelnikiem. Jeśli masz jakieś pytania odnośnie medycyny to zapraszam do kontaktu za pomocą formularza, postaram się Ci odpowiedzieć!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)