Samo zdrowie w rybach!

O tym, że ryby są bardzo zdrowie, powiedziano i napisano już chyba wszystko i wszędzie. Jednak, okazuje się, że wciąż za mało, bo Polacy zbyt mało ich jedzą. A jest to ogromny błąd. Ryby, zwłaszcza tłuste, tj. łosoś, śledź czy szprotka zawierają ogromne ilości kwasów tłuszczowych omega 3, które zapobiegają procesowi zlepiania się płytek krwi, wzmacniają odporność oraz łagodzą procesy zapalne, a co za tym idzie, zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na choroby autoimmunologiczne. Ponadto, rybie mięso redukuje zły cholesterol, więc regularne jego spożywanie chroni organizm przed miażdżycą, chorobami układu krwionośnego, otyłością, zakrzepami czy udarem mózgu. Ryby zawierają witaminy A, D oraz E, które korzystnie wpływają na skórę i redukują powstawanie wolnych rodników. Przepisów na smaczną rybkę jest naprawdę mnóstwo, jednak konsumenci trochę z dystansem podchodzą do rybiego mięsa, wybierając drób, wołowinę czy wieprzowinę. Ryby to samo zdrowie, dlatego warto się do nich przekonać!

Witaj! Nazywam się Eliza Jackowska i jestem lekarzem w internistą. Prowadzenie bloga to jedna w wielu moich pasji. Bardzo lubię się dzielić informacjami zdobytymi w pracy. Wpisy jakie tutaj się pojawiają dotyczą ciekawostek ze świata medycyny. Mam nadzieję, że spodoba Ci się forma mojego bloga i zostaniesz stałym czytelnikiem. Jeśli masz jakieś pytania odnośnie medycyny to zapraszam do kontaktu za pomocą formularza, postaram się Ci odpowiedzieć!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)