Zdrowa herbata zielona!

Zielona herbata ma coraz więcej zwolenników, a to za sprawą swoich znakomitych właściwości. Napój ten pochodzi z Chin, ale dziś pity jest na całym świecie. Herbatka ta wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu zapobiega otyłości. Ponadto, pita regularnie wspomaga metabolizm, odtruwa i oczyszcza organizm. Zielona herbatka może być doskonałą alternatywą do kawy, ponieważ w jej suchych listkach znajduje się dwa razy więcej kofeiny niż w suchych ziarnach kawy. Jeśli, zaś, chodzi o gotowy napój, to tu ilość kofeiny uzależniona jest od sposobu parzenia i gramatury użytych listków. Udowodniono również, że napar z zielonej herbaty ma działanie antyrakowe. Aby przygotować napój, należy przygotować około łyżeczkę listków i wodę o temperaturze nie większą niż 90 stopni Celsjusza (wrzątek może zredukować właściwości herbatki).  Liście można parzyć nawet i trzykrotnie, zresztą znawcy twierdzą, że po pierwszym zaparzeniu, napój należy wylać, gdyż zawiera toksyny i zaparzyć listki ponownie. Dopiero wtedy można rozkoszować się herbatką.

Witaj! Nazywam się Eliza Jackowska i jestem lekarzem w internistą. Prowadzenie bloga to jedna w wielu moich pasji. Bardzo lubię się dzielić informacjami zdobytymi w pracy. Wpisy jakie tutaj się pojawiają dotyczą ciekawostek ze świata medycyny. Mam nadzieję, że spodoba Ci się forma mojego bloga i zostaniesz stałym czytelnikiem. Jeśli masz jakieś pytania odnośnie medycyny to zapraszam do kontaktu za pomocą formularza, postaram się Ci odpowiedzieć!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)